Ondernemers van eenmanszaken en kleine bedrijven kunnen vaak niet zonder bedrijfswagen wanneer je vaker grote afstanden moet afleggen. Daarvoor kun je gelukkig een bedrijfswagen leasen. Ideaal, want je hoeft niet te sparen voor een auto. In plaats daarvan betaal je maandelijks voor het gebruik van de bedrijfswagen en kom je zo ook niet onverwachts voor hoge kosten voor dingen als reparatie en onderhoud. Wel zijn er een aantal keuzes die je moet maken als je als zzp’er wil gaan leasen, die hangensterk af van de volgende aandachtspunten.

Bijtelling en BKR registratie

Wanneer je besluit om een auto te leasen, maar deze tevens ook voor prive gebruik wil rijden, krijg je te maken met een aantal regels van de belastingdienst. Zij kunnen dit namelijk zien als extra inkomen. Dit geldt echter alleen als je meer dan 500 kilometer per jaar de leaseauto rijdt voor privedoeleinden. In die gevallen zal je dus bijtelling moeten betalen. Als je minder dan 500 kilometer per jaar rijdt, moet je dit nauwkeurig bijhouden zodat je dit kan aantonen aan de belastingdienst. In de online aangifte van inkomstenbelasting wordt automatisch berekend hoe hoog je bijtelling is. Daarnaast komt bij leasen een BKR-registratie kijken. Dit heeft impact wanneer je van plan bent om een huis of andere grote uitgave te doen. Het kan namelijk zijn dat je een lagere lening of hypotheek krijgt als het gevolg van deze registratie.

Private lease

Bij private lease betaal je geen bijtelling, in plaats daarvan kan je eenvergoeding geven voor zakelijke ritten. Hier zit wel een maximum aan per gereden kilometer. Daarnaast moet je rekening houden met een contract voor een langere periode, dus ook als je vroegtijdig besluit dat je niet langer gebruik wil maken van je leaseauto kan je deze niet zomaar stopzetten.

Zakelijk leasen

Een alternatief voor zzp’ers is zakelijk leasen. Hierbij mag je dus maximaal 500 kilometer per jaar gebruik maken van de leaseauto voor prive doeleinden om geen bijtelling te betalen. Ook hier geldt dat contracten over het algemeen voor langere duur zijn. Dit is voor zzp’ers vaak een extra obstakel omdat vooraf moeilijk te bepalen is hoeveel er met de auto gereden gaat worden. Gelukkig zijn er ook contracten voor shortlease waarbij je sneller de mogelijkheid hebt voor aanpassingen indien nodig.