Bedrijven, maar ook ZZP’ers die werkzaam zijn in de bouw hebbe dagelijks te maken met de nodige risico’s. Het is vaak arbeidsintensief werk en kan soms ook gevaarlijk zijn. Het is dan ook van belang dat de risico’s die bij dit werk komen kijken zoveel mogelijk beperkt worden. Dit kan heel goed door het behalen van certificaten. Certificaten zijn er in diverse soorten, voor milieumanagement (ISO 14001) tot kwaliteitsmanagement (ISO 9001) voor zowel grote bedrijven als MKB’ers en ZZP’ers. Relevante certificaten voor bouwbedrijven en kleine ondernemers vind je in deze blog.

Verantwoord ondernemen

Met de bouw aan nieuwe projecten kan heel veel moois gecreëerd worden. Echter, is het van groots belang dat dit op een manier gebeurd waarop de impact voor mens, milieu en natuur minimaal blijft. Er zijn diverse normen waaraan je als ondernemer in de sector moet voldoen om te mogen blijven werken. Daarnaast zijn er veel aanvullende normen die helpen bij nog verantwoordelijker ondernemen. Zo kan je focussen op milieuargument, die zich focust op de impact op het milieu. ISO 50001 is een norm die zich specifiek richt op energie management. Het uitgangsdoel bij deze is om de energie uitstoot te beperken in de bouwsector.

Managementsystemen

De norm ISO45001 biedt een certificaat dat gericht is op verbeteringen van de naleving van wet- en regelgeving met betrekking tot risicopreventie. Dit heeft vooral betrekking op veilig, gezond en duurzaam werken, iets wat voor elke ondernemer in de bouw belangrijk is. Het is dan ook bedoeld voor zowel kleine als grote ondernemingen.

Cyberveiligheid

Naast werkzaamheden die veilig moeten verlopen, geldt dit ook voor de cyberveiligheid. ISO 27701 is speciaal ontwikkeld om beter om te gaan met informatiebeveiliging. Dit certificaat richt zich niet enkel tot cyberveiligheid in de bouw, maar ook op die van velen andere branches. Het wordt ook steeds relevanter, gezien aanvallen van buitenaf nog steeds regelmatig gebeuren en steeds meer processen gedigitaliseerd plaatsvinden. Schade als gevolg van een gebrek aan cyberveiligheid kan grote impact hebben op het imago en reputatie van zowel kleine- als grote bouwbedrijven.

De kosten voor dergelijke certificaten lopen zeer uiteen. Deze zijn mede afhankelijk van de grote van de organisatie, maar ook van de huidige manier van werken en wensen van een bedrijf.