Zweden staat bekend om haar rijke geschiedenis, de architectuur van het land maakt daar ook een groot deel van uit. Door de jaren heen heeft Zweden ontzettend veel verschillende soorten huizen en gebouwen gekend, zo begon men in de middeleeuwen al met het bouwen van gigantische kerken en kathedralen van hout, bakstenen en kalksteen. In de tijden hierna is de bouwstijl van deze gebouwen veranderd en hebben de gebouwen in Zweden meer de Gotische stijl aangehouden, dit zie je vandaag de dag ook nog ontzettend veel terug wanneer je een bezoek brengt aan dit prachtige land. Qua interieur heeft Zweden niet een bepaald thema wat opvalt, wel komt natuurlijk het welbekende Ikea uit Zweden. Het interieur dat men vind in deze winkel is vaak ook gebaseerd op het interieur dat in Zweden voorkomt.

Een typisch houten huis

Door de jaren heen hebben de bewoners van Zweden weinig verschillende architecturen gebruikt omtrent het bouwen van hun huizen, zo begonnen ze eigenlijk al erg lang geleden met het gebruiken van hout om hun huizen mee bouwen. Vandaag de dag wordt deze manier nog steeds toegepast, echter ziet men deze vooral terug op het platteland en in de wat minder grote steden. In de grote steden zoals Stockholm en Göteborg bouwt men tegenwoordig de huizen van bakstenen, zoals men tegenwoordig gewent is. De houten huizen die je vindt op het platteland hebben wel een typisch beeld gecreëerd van een ‘typisch’ Zweeds huis dat bestaat uit een puntdak, rode muren en witte kozijnen. Met de juiste houtverf kan je het hout goed beschermen waardoor het lang mooi  blijft.

Het gebruiken van opvallende kleuren

Wanneer je een bezoek brengt aan Zweden dan zal je één ding al direct opvallen namelijk; Bijna alle huizen hebben een opvallende kleur. Zo zijn er veel gele, blauwe, witte en rode huizen te vinden. Deze rode kleur is de meest iconische kleur van de Zweedse huizen, deze wordt namelijk al een ontzettend lange tijd gebruik voor zijn opvallende kleur maar vooral door de voordelen die de verf met zich meebrengt. De verf wordt namelijk gemaakt van een bepaalde stof die ervoor zorgt dat het hout aan de buitenkant van je huis, niet gaat rotten en kapot gaat. De naam die deze verf draagt noemt men ‘Falu Röd’, dit komt met name door het product waar de verf van gemaakt word. Deze rode verf kan perfect gecombineerd worden met witte verf, met deze combinatie kan je namelijk het echte typische Zweedse huis nabootsen.

Bron: MooseFarg.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *