Zelfs de notoire haters van tuinwerkzaamheden vinden het maaien van gras nog wél een activiteit waaraan ze enig plezier kunnen beleven. Je hebt verschillende soorten grasmaaiers die in staat zijn om elke grasspriet vakkundig te kortwieken. Ideaal is wel de robotmaaier, die helemaal zelf zijn weg vindt en voor een gazon zorgt die je verder alleen op de golfbaan ziet.
De kooi- en cirkelmaaier
Hecht je aan een mooi groen gazonnetje, kies dan in elk geval eerder voor de kooimaaier ten opzichte van de cirkelmaaier. De cirkelmaaier heeft de messen aan de onderkant en die messen draaien cirkels waarmee meteen ook de naam verklaard is. Cirkelmaaiers gaan rigoureus te werk en slaan als het ware delen van de grassprieten af. Dit levert een nogal gerafelde grasspriet op en gerafelde grassprieten kunnen een geelkleurig gazon of grasveld opleveren. De kooimaaier snijdt de spriet daarentegen keurig af.
Denk aan je houding en de duwboom
In de wereld van de grasmaaier is ook de duwboom belangrijk, waarvan jij een deel in je handen hebt als je maait. Zorg altijd dat de duwboom op de goede hoogte is ingesteld. Doe je dat niet, dan kun je zomaar tegen pijn in je onderrug oplopen, zeker als je een behoorlijk grasveld te maaien hebt. Ook de maaihoogte stel je in, iets dat zeker in de zomermaanden als de zon volop schijnt belangrijk is. Maai je in de zomer te kort, dan kan je gazonnetje zomaar verbranden. En dat zou zonde zijn.
Geschikter voor een slootwal
Schaf je een grasmaaier aan, dan heb je de keuze uit een grasmaaier die zijn werk alleen op benzine doet en een uitvoering die op elektriciteit werkt. De uitvoering op benzine maakt meer lawaai en is krachtiger dan de veel stillere elektrische uitvoering. De elektrische uitvoering is bovendien veel lichter dan de grasmaaier op benzine. Daarnaast bestaat er nog verschil tussen de zweefmaaier en de wielmaaier. De wielmaaier redt zich uitstekend op oneffen terrein en is eenvoudiger mee te nemen, gemakkelijker te rollen dus, vanwege inderdaad de aanwezigheid van wielen. De zweefmaaier is weer beter geschikt om een slootwal te maaien en is toch al meer wendbaar dan de wielmaaier. De werking van de zweefmaaier wordt wel eens vergeleken met die van een hovercraft overigens. De zweefmaaier komt namelijk iets omhoog als de messen aan de onderkant beginnen te draaien, je kunt je er vast wel iets bij voorstellen.
Vanuit je luie stoel
Meest ideale grasmaaier is echter de robotmaaier, een machine die ook nog eens steeds slimmer lijkt te worden. Want als de robotmaaier merkt dat hij energie verliest, dan rijdt de machine zelf naar het laadstation om via een accu weer opgeladen te worden. En op het gazon vindt de robotmaaier ook prima zijn eigen weg. Vanuit de luie tuinstoel volg je de robotmaaier op de voet, en dat is ook wel een keer leuk en lekker. Er is in de wereld van de grasmaaiers in elk geval genoeg te kiezen, iets waar je op voorhand vaak niet bij stilstaat. Grasmaaien is grasmaaien, ben je geneigd te denken. Niets is echter minder waar.