Een normale, gemiddelde luchtvochtigheidsgraad ligt tussen de 40 en 60 procent. Te veel vocht in huis kan nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid, en voor de staat van je woning. Verschijnselen zoals schimmelvorming op de muren kunnen op langere termijn leiden tot grote problemen. Daarom is het verstandig om bij een te hoog vochtgehalte een expert gespecialiseerd in vochtbestrijding in te schakelen. Ontdek hier de oorzaken en gevolgen van vocht in je huis.

Oorzaken

Hoe er te veel vocht in een woning kan zijn ontstaan, kan met verschillende factoren te maken hebben. Misschien woon je in een oud huis met enkele glazen dat niet goed geïsoleerd is, je kunt last hebben van optrekkend vocht vanwege het hoge grondwaterpeil in Nederland, er kan sprake zijn van condensatie of je hebt zichtbare of onzichtbare lekkages. 

Nadelige gevolgen voor je huis

Schimmels op de muren richt schade aan en groeit snel. Ook leeft ongedierte graag in vochtige ruimtes zoals ratten en muizen. Muizen knagen aan je meubilair, en verspreiden soms ziektes. Daarnaast kun je naar aanleiding van te veel vocht in huis last krijgen van zilvervisjes die je behang en meubels aantasten. Wanneer je langere tijd last hebt van een te vochtige woning, kan dit de constructie aantasten op verschillende manieren. Je kunt last krijgen van rottend hout, roestend leidingwerk of scheuren in het beton. Dit kan uiteindelijk leiden tot noodzakelijke grote reparaties en renovaties waarvan de kosten hoog op kunnen lopen. Daarom is het verstandig om op tijd te zijn met vochtbestrijding.

Nadelige gevolgen voor je gezondheid

De schimmels die door te veel vocht ontstaan hebben slechte invloed op je longen en immuunsysteem en kunnen zorgen voor fysieke klachten. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van benauwdheid, spierpijn en ontstekingen in de luchtwegen.

In het geval van astmatische patiënten worden klachten verergerd vanwege een te hoge luchtvochtigheidsgraad. Daarom is het verstandig op tijd een specialist in te schakelen.