Heb jij een nieuwe auto? Dan ben je vast bekend met alle verschillende lichtstanden. Moderne auto’s worden vaak uitgerust met allerlei soorten autoverlichting. Het kan dan soms ook lastig zijn om precies te weten welke verlichting je op welk moment mag gebruiken. Je wilt natuurlijk geen boete omdat je met het verkeerde licht op reed. Wij zetten de verschillende soorten autoverlichting voor je op een rijtje.

Dag en nacht

Dagrijverlichting is de vaste stand van de verlichting. Deze verlichting is sinds 2011 altijd verplicht bij nieuwe auto’s. Dagrijverlichting moet een naderende auto overdag beter zichtbaar maken. Dimlicht is de verlichting die je moet gebruiken als het donker is. Ook als je zicht wordt belemmerd door bijvoorbeeld mist, regen of sneeuw moet je deze soort verlichting gebruiken. En dan is er ook nog stadslicht. Bij deze soort verlichting branden de achterlichten, de kentekenplaatverlichting en twee kleine lampjes aan de voorkant. Stadslicht is bedoeld om je zichtbaar te maken als je geparkeerd staat, het is dus niet om het weggedeelte voor de auto te verlichten.

Bijzondere verlichting

Dagrijverlichting, dimlicht en stadslicht zijn de standaard verlichtingen en gebruiken we waarschijnlijk allemaal. Daarnaast zijn er ook andere soorten autoverlichting welke je gebruikt in bijzondere situaties. Denk bijvoorbeeld aan grootlicht. Deze lichtsoort zorgt voor een maximale verlichting van de weg. Grootlicht gebruik je `s nachts als er geen ander verkeer in de buurt is.

Mistlicht gebruik je, zoals de naam al zegt, bij mist. Het is van belang dat je deze lampen niet gebruikt als er geen mist is. Deze zijn dan namelijk vervelend voor medeweggebruikers.

Innovaties in de autowereld

Elk seizoen worden er wel weer nieuwe auto’s uitgebracht. Er verandert continu ontzettend veel in de autowereld, zo ook op het gebied van autoverlichting. LED verlichting wordt tegenwoordig vaak toegepast. Zo kun je nu bijvoorbeeld ook LED verstralers bestellen. Een verstraler doet eigenlijk hetzelfde als grootlicht. Ook is bochtverlichting iets nieuws. Deze verlichting draait mee bij het sturen zodat de weg altijd goed verlicht is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *