Diverse soorten gevelbekleding en hun voordelen en nadelen

Wie zijn woning, bedrijfspand, schuur of een ander gebouw op een prachtige en strakke manier wil afwerken, kan dat goed doen met diverse soorten gevelbekleding. Afhankelijk van jouw smaak en voorkeur is er op het gebied van gevelbekleding veel mogelijk, zoals kunststof materialen, houten gevels of andere gevelplaten. Maar uit welke gevelbekleding soorten kun je als particulier of als ondernemer zoal kiezen? En welke voordelen en nadelen hebben de diverse gevelsoorten?

Kunststof gevelplaten: een gewild materiaal

Gevelplaten van kunststof zijn geschikt voor elk type woning. Een echt pluspunt van dit materiaal is dat ze in allerlei profielen, soorten en kleuren verkrijgbaar zijn. Ook als je in een boerderij woont, kun je kiezen voor deze topper onder de soorten gevelbekleding. Kunststof is namelijk ook in houtnerf verkrijgbaar en niet te onderscheiden van echte houten gevelbekleding. Een ander voordeel van kunststof gevelbekleding soorten is dat ze slechts beperkt onderhoud nodig hebben. Anders dan bij houten gevels, hebben gevels van kunststof geen periodieke schilderbeurten nodig. Verder zijn ze gemakkelijk schoon te maken met een doekje of door ze af te spoelen met water. Een laatste grote pro van kunststof soorten gevelbekleding is de enorm lange levensduur. Ze gaan moeiteloos 30 tot 40 jaar mee.

Hout: voor een natuurlijke uitstraling

Houdt je van een natuurlijke, duurzame woonstijl, dan is houten gevelbekleding een geschikte optie. Houten gevels zien er stijlvol en elegant uit. Ze komen mooi tot hun recht in een bosrijke, groene omgeving. Het is aan te raden om te kiezen voor een harde houtsoort met een hoge duurzaamheidsklasse. Vurenhout heeft duurzaamheidsklasse 4, terwijl ook lariks/douglas met duurzaamheidsniveau 3 een goede mogelijkheid is. Houten gevels hebben als voordeel dat ze goed betaalbaar zijn en er prachtig natuurlijk uitzien. Een nadeel is wel dat ze het nodige onderhoud behoeven. Houten gevelbekleding moet regelmatig overgeschilderd worden. En ook hebben ze geregeld een schoonmaakbeurt nodig om mooi te blijven.

Metalen platen op de gevels

Het effect van metalen gevelbekleding soorten is direct duidelijk: metalen gevelplaten op de woning aanbrengen zorgt voor een huis dat er eigentijds, stoer en lekker strak uitziet. Gevels van metaalplaten hebben een aantal significante voordelen. Ideaal is bijvoorbeeld de lange levensduur van metaal en het feit dat het onderhoud van deze gevelbekleding weinig voorstelt. Metaal komt mooi tot uitdrukking in combinatie met andere materialen. Ze hebben verder geen schilder- of verfbeurten nodig. Ten slotte zijn ze erg sterk en hebben heftige weersomstandigheden geen invloed op de kwaliteit. Nadelen zijn er natuurlijk ook. Een van de grotere minpunten is dat metalen gevelbekleding erg duur is. Verder is het aanbrengen van metaalplaten op de gevels een klus die erg nauw komt en die daarom beter aan een woningbouwexpert kunt overlaten. Ook het inhuren van deze professional kost natuurlijk geld.

Een groene bekleding van de gevels

Tegenwoordig iets minder populair, maar daarom niet minder mooi is een natuurlijke bekleding van de huisgevel met klimops of andere gevelbeplanting. Met veel groen op de gevels ziet jouw huis er lekker natuurlijk uit. Dit type gevelbekleding is heel eenvoudig zelf te regelen en een milieuvriendelijke optie. En natuurlijk een erg goedkope optie. Een minpunt is wel dat slakken, wespen en ander ongedierte zich in het groen kan nestelen en overlast kunnen veroorzaken. Maar dat maakt groene gevels natuurlijk niet minder mooi…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *