In Nederland zijn er steeds meer mensen die zich hard maken voor een gezonder milieu en beter klimaat. Ze willen hier zelf aan bij dragen door bijvoorbeeld te kiezen voor elektrisch rijden. Of door minder of niet meer op vliegvakantie gaan. De meest rendabele beslissing die je kunt nemen om een bijdrage te leveren aan een gezonder leefklimaat is echter een Energieneutrale woning te (laten) ontwerpen en te (laten) bouwen. Maar wat is een woning die energieneutraal is nu eigenlijk voor type huis? En hoe pak je het energieneutraal maken van jouw pand tactisch en efficiënt aan? En welke mogelijkheden zijn er op het gebied van duurzaam bouwen? Met onderstaande tips en adviezen kun je een start maken met het vormgeven van jouw eigen milieuvriendelijke huis!
Kenmerken van energieneutrale woningen
Hoofdkenmerken van een energieneutraal huis, bungalow of loftwoning is dat de woning gebruikmaakt van natuurlijke energiebronnen. Hierbij kan gedacht worden aan windenergie en zonne-energie. Verder is de woning qua vormgeving en gebruikte materialen zoveel mogelijk van milieuvriendelijke en recyclebare grondstoffen gemaakt. Hoofddoel van een energieneutraal huis is om het milieu niet te belasten en om gezond, financieel voordelig en fijn te kunnen wonen in een zo natuurlijk mogelijke omgeving. Vanaf 2050, dat is althans het streven, moet ieder huis in Nederland energieneutraal gebouwd zijn. Voor nieuwbouwwoning geldt deze regel al vanaf 2020, terwijl nieuw overheidsgebouwen die er komen inmiddels al aan deze strenge eis moeten voldoen. Reden genoeg dus om ook als particulier nu al in actie te komen om jouw woning milieuvriendelijker en zuiniger te maken. Enkel slimme manieren om dat te doen lees je hieronder!
Maak optimaal gebruik van zonne-energie
Wie duurzaam bouwen wil, kan feitelijk niet zonder zonne-energie. Er zijn twee energiezuinige manieren om optimaal van zonlicht te profiteren: door zonnepanelen aan te schaffen waarmee je groene stroom kunt opwekken. En door te kiezen voor een woning met grote ramen,zodat er vele zonlicht naar binnen valt. Voordeel van laatstgenoemde maatregel is dat je hiermee gratis warmte het huis in haalt en ook minder kunstmatig licht nodig hebt. Zonlicht is gratis, raakt (voorlopig) niet op en biedt je bij zonnepanelen ook de kans om daarom door teruglevering aan het energiebedrijf, nog iets aan te verdienen.
Neem de juiste isolatiemaatregelen
In een energieneutrale woning zit standaard isolatieglas met een minimale HR++ kwaliteit. Nog beter is een drielaagse glasplaat gebruiken, namelijk HR+++. Hiermee kun je tientallen procenten aan stookkosten besparen. Naast isolerend glas is het belangrijk om aanvullende isolatiemaatregelen te nemen. De belangrijkste isolatievormen die de hoogste besparing opleveren, zijn spouwmuurisolatie, het isoleren van het dak en het laten aanbrengen van vloerisolatie.
Gebruik natuurlijke en recyclebare bouwmaterialen
Duurzaam bouwen kan niet zonder gebruik van natuurlijke materialen die het milieu zo weinig mogelijk belasten. Denk hierbij aan het gebruik van hout, steen, glas en duurzame soorten aluminium en kunststof. Kunststof klinkt misschien niet als een energiezuinige keuze, maar omdat dit materiaal zeer lang meegaat en ook gerecycled kan worden, is kunststof wel degelijk een goede keuze voor een duurzame huishouding.
Maak slim gebruik van de nieuwste technieken
Ten slotte zijn nieuwe installaties en technieken onmisbaar als je een duurzame woning wilt ontwikkelen. Een energiezuinige cv-ketel is een bekend voorbeeld. In combinatie met een slimme thermostaat, zoals en Toon, kan dit tot een fikse besparing leiden. Verder kun je gaan voor een warmte-terug-win (WTW)-installatie of een warmtepomp plaatsen.