Een goede filterpomp bestellen voor in de vijver? Lees onze tips en adviezen!

Filterpompen zijn een vast onderdeel van hedendaagse tuinvijvers. Wat zijn filterpompen precies? Welk nut hebben deze pompen en hoe werken ze? En bestaan er verschillende soorten pompen met filters voor gebruik in de tuinvijver? Alles wat je wilt weten over filterpompen en tips en adviezen om de juiste filterpomp te bestellen, goede tips en adviezen, lees je in het onderstaande blog!

Wat zijn filterpompen voor soort pompen?

Een filterpomp bestellen is een van de standaard accessoires die in een tuinvijver niet mogen ontbreken. Filterpompen, ook wel vijverpompen of waterpompen genoemd, vervullen een cruciale functie bij het gezond en levendig houden van tuinvijvers. Het bestellen van filterpomp is dan ook absoluut noodzakelijk als je een vijver in de tuin wilt gaan aanleggen.

Over het nut van filterpompen in tuinvijvers

Een filterpomp bestellen en in de tuinvijver installeren heeft diverse voordelen. Dee hoofdfunctie van de filterpomp is het feit dat hiermee de watercirculatie in de vijver optimaal gestimuleerd wordt. En bewegend water cq. een circulerende waterstroom zorgt ervoor dat het vijverwater gezond en vitaal blijft. Doordat het water in beweging is, kunnen afvalstoffen zoals ammoniak en methaan, die door rotting van plantenresten en ander afval in het water ontstaan, afgegeven worden aan de atmosfeer. Kortom: het water zuivert zichzelf! Nodeloos te zeggen dat deze waterzuivering een positief effect heeft op de biodiversiteit in en rond jouw tuinvijver. Vissen, planten en ook insecten profiteren hiervan. En uiteindelijk natuurlijk ook jijzelf: de tuinvijver heeft aanzienlijk minder onderhoud nodig, omdat het water zichzelf zuivert.

Hoe werken vijverpompen precies en welke soorten bestaan er?

De werking van een filterpomp is niet eenduidig. Er zijn namelijk meerdere soorten filterpompen. Bij het bestellen van een filterpomp valt er dan ook het een en ander te kiezen als consument. Als beginnende vijverfanaat kan het flink gaan duizelen als je erachter komt welke opties er allemaal wel niet zijn. Zo kun je gaan voor een vijverpomp die via luchtdruk het water in beweging brengt, maar ook zijn er pompen die met een motortje werken, op brandstof of op zonne-energie. Heb je een relatief kleine vijver tot 5000 liter inhoud, dan is de oeverfilter een goede keuze. Deze filter is met name bruikbaar in vijvers met weinig vissen en planten. Oeverfilters stimuleren via substraten de vorming van effectieve bacteriĆ«n die het water schoon en gezond helpen te houden. Een andere populaire filter om in vijvers te installeren, is de meerkamerfilter. Deze is vooral goed te gebruiken in relatief grote vijvers – van 10.000 tot 20.00 liter inhoud – waarin zich veel vissen bevinden en het aantal vijverplanten beperkt is. Denk bijvoorbeeld aan koivijvers Deze unieke filterpomp heeft meerdere kamers die biologische filtermaterialen bevatten om het water op diverse niveaus te zuiveren. Echte plussen van dit type filter zijn de hoge doorstroomsnelheid en de uitstekende biologische filtering van het water. Een minpunt is daarentegen dat deze filters nogal aan de dure kant zijn: de duurste exemplaren kosten wel 1500 euro. Een bijzonder type pomp is voorts de zogenaamde uv-filterpomp. De basis van deze pomp is een ultraviolette lamp, die het water verlicht en algen en bacteriĆ«n doodt. De lamp is dus praktisch nuttig, maar heeft tevens een sfeerverhogend effect: uv-lucht ziet er in het donker gaaf uit. Ten slotte is er nog de drukfilter, die het water door drukvorming in beweging brengt. Dit type pomp is perfect voor een vijver met een watervalletje of beekje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *