Een mol in de tuin, hoe los je dit op?

Wat een ramp, een mol in de tuin. Daar gaat je zorgvuldig gekweekte gazonnetje. De mol graaft een gangenstelsel in de zoektocht naar regenwormen en jij zit met molshopen in je tuin. De mol was tot 2005 een beschermd dier, tegenwoordig mogen mollen echter bestreden worden. Mollen vind je overigens vaak in humusrijke grond. Maar leuk is een mol in de tuin niet, zoveel is zeker.

Een mol heeft een hekel aan een elektrische grasmaaier

Behalve dat een mol in de tuin zorgt voor vervelende en lelijke molshopen, maakt een mol ook je planten kapot, heb je meer onkruid in je tuin, komen meer stenen aan de oppervlakte en kan de grond verzakken. Voorkomen is altijd betere dan genezen. Door rond je tuin een fijnmazig gaas in te graven van veertig centimeter diepte en tien centimeter boven de grond kun je mollen weren. Bovendien zijn mollen niet echt dol op de planten keizerskroon en kruisblad wolfsmelk. Een mol in de tuin heeft daarnaast een hekel aan geluiden en speciaal die van een elektrische grasmaaier.

Met een mollenklem is de mol op slag dood

Heb jij een mol in de tuin, dan wil je de mol levend vangen of kies je voor ingrijpendere maatregelen, zoals het plaatsen van een mollenklem. Beweegt een mol zich over de klem heen, dan slaat de klem dicht en is de mol op slag dood. Een dergelijke klem wordt geplaatst in de gangen van de mol. Er zijn echter meer manieren om mollen uit je tuin te verjagen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met geluid. Steek bijvoorbeeld een glazen fles zonder bodem in de molshoop, dat zal een fluitend en voor de mol in je tuin storend geluid opleveren. Of plaats een metalen paaltje bij de molshoop met een metalen plaatje. Het getik zal de mol zo irriteren, dat ie zomaar eens je tuin kan verlaten. Je kunt mollen verdrinken en er zijn rookpatronen tegen mollen beschikbaar. Je kunt ook een professional inschakelen die de mol voor je vangt. Kun jij de molshopen herstellen.

Een uiterst milieuvriendelijke manier van mollen vangen

Meest gebruikte product als je een mol in de tuin hebt, is de mollenklem. De klem is van metaal en wordt op spanning in een gang van de mol gezet. Door de klem is de mol meteen dood. Markeer wel altijd even de plaats waar je een mollenklem geplaatst hebt. Het feit dat mollenklemmen het zo goed doen is gelegen in de lange levensduur, de aantrekkelijke prijs, de uitstekende prestaties die de klemmen leveren en het feit dat het een milieuvriendelijke manier van mollen vangen is.

Geen lijdensweg voor de mol

Hoewel niet heel erg moeilijk, vergt het plaatsen van de klemmen wel enige kennis en ervaring. Plaats je de klem niet goed, dan kan de mol er zo onderdoor lopen of zijn ze niet op slag dood als ze over de klem bewegen. In dat geval wordt het een lijdensweg voor het zwarte en blinde beestje, En dat wil je nou ook weer niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *