Efficiënter werken doe je op deze manier

Het is vast en zeker heel herkenbaar voor iedere ZZP’er om de dag te beginnen met allerlei plannen en misschien een kant en klare todo lijst. Maar dan is de dag voorbij en zie je dat je weinig van je plannen of je todo lijst hebt afgemaakt. Dat terwijl je wel het gevoel hebt de hele dag druk te zijn geweest. Veelal zit het probleem in het feit dat we niet efficiënt en structureel aan het werk zijn. Wij geven de tips om hier wel voor te zorgen.

Minimaliseer afleiding zoveel mogelijk

We leven in een samenleving waarbij we continue notificaties en updates te zien krijgen. Dat kan voor behoorlijk wat afleiding zorgen, want deze notificaties vinden plaats op zowel persoonlijk vlak als op zakelijk vlak. We krijgen berichten via social media, mails, berichten via Slack of Skype van collega’s of we krijgen een telefoontje wanneer we net geconcentreerd aan het werk zijn.

Voor je productiviteit is het ontzettend belangrijk om zoveel mogelijk van deze afleidingen uit te schakelen. Gebruik een bepaald moment van de dag om je mails te checken en zet social media notificaties uit wanneer je aan het werk bent. Op deze manier kun je geconcentreerd verder werken, zonder tussendoor steeds gestoord te worden.

Gebruik tools en middelen om productief te zijn

Het spreekwoord ‘meten is weten’ komt niet zomaar ergens vandaan. Het is belangrijk om te weten waar je tijd naartoe gaat en wat daar vervolgens de winst van is. Zo kun je eventueel ook beter de 80-20 regel toepassen, waarbij je ontdekt welke 80% procent van je inkomen slechts 20% van je aandacht krijgen. Vervolgens kun je veel efficiënter je aandacht naar meer van de 20% schenken, zodat je nog veel meer winst kunt behalen.

Om hier efficiënter mee om te gaan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van urenregistratie software. Door op een overzichtelijke manier inzicht te krijgen in de tijd die je daarin steekt, en welke opbrengsten dat oplevert, zal je zien dat je hier op korte termijn profijt uit haalt.

De juiste werkomgeving

Zorgen voor minder afleiding zorgt al voor een betere werkomgeving. Maar dit gaat nog verder. Een opgeruimd en schoon bureau bijvoorbeeld is onmisbaar om gestructureerd te werken. 

In deze tijd van de corona crisis is het ook erg normaal geworden om vanuit huis te werken. Bij het thuiswerken wordt het echter wel aangeraden om, wanneer mogelijk, niet vanaf de slaapkamer te werken, maar echt een ruimte te hebben die hier voor is bedoeld. Zo is de woonkamer al een betere ruimte dan de slaapkamer, omdat je beter slaapt wanneer de slaapkamer echt is bedoeld om te slapen. Tot slot is het slim om de tabbladen in je browser te sluiten die je niet nodig hebt voor datgeen waar je op dat moment aan werkt. 

Werk met een goede planning en structuur die voor jou werkt

Productiever werken met minder stress? Experts zeggen dat je alle gedachten en ideeën die je in je hoofd hebt, uit je hoofd niet halen en extern opslaan. De methodologie van David Allen over Getting Things Done legt perfect uit hoe je ervoor zorgt dat je productief kunt zijn, terwijl je gestructureerd en overzichtelijk werkt en je stress level zoveel mogelijk minimaliseert.