Halfverhardingen, wat zijn dat eigenlijk? feitelijk is halfverharding precies wat de naam al aangeeft: een type bodemverharding dat niet geheel afgesloten is. De grond is, om zo te zeggen, half verhard. Materialen die bij dit type verharding worden gebruikt zijn grond, houtsnippers, kiezelstenen en dergelijke. Materialen dus snel los gelegd kunnen worden en een oppervlakte niet compleet afsluiten, maar water en vocht doorlaten. Naast halfverharding laten aanleggen zijn er nog twee andere soorten bodemverhardingen. Namelijk elementenverharding (ook wel plaveisel genoemd: aaneengesloten stenen bof tegels) en gesloten verharding (een volledig dichte verharding zoals beton of asfalt).
Wat maakt halfverharding zo praktisch? De voordelen op een rijtje
Een van de grootste voordelen van halfverharding is dat een tuinpad, fietspad, wandelroute, oprit op parkeerplaats die op deze manier is verhard, waterdoorlatend is. Er blijven op halfverhardingen dan ook nauwelijks plassen met water staan. Doordat het materiaal vochtdoorlatend is, zakt bij regenbuien het water snel weg. In de tweede plaats zijn de materialen die bij halfverharding laten aanleggen worden toegepast goedkoop in de aanschaf. Hierbij kan gedacht worden aan kiezelstenen, schelpen, maar ook aan boomschorsen, grind of snippers hout. Elk van deze materialen, daarover straks meer, heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Een derde pluspunt van halfverhardingen is het feit dat het aanleggen van paden met halfverhard materiaal snel gerealiseerd kan worden. Ten vierde, mocht daar sprake van zijn, kan een pad met een halfverhard oppervlakte bij schade snel hersteld worden. Weer een ander pluspunt van halfverharding is de natuurlijke uitstraling die dit materiaal en de kleur ervan heeft en de mogelijkheid om het pad naar eigen wens en inzicht vorm te geven. Last but not least is het ook belangrijk om je te realiseren dat een halfverhard oppervlakte waarbij gebruik is gemaakt van natuurlijke materialen, niet belastend is voor het milieu. Anders is dit bijvoorbeeld bij gesloten verhardingen als beton of asfalt, waarvan het mengen en leggen meer impact op het milieu heeft. Zoek altijd een klusjesman om halfverharding aan te leggen. Zo weet je zeker dat dit goed gebeurt.
Soorten halfverharding: voor elk wat wils
Een van de interessante pro’s van halfverharding laten aanleggen, is het gegeven dat je de keuze uit diverse soorten (natuurlijk) materiaal hebt. Een veelgebruikte soort halfverharding zijn grondstenen. Dit zijn ronde stukjes steen die door verwering hun vorm hebben gekregen. Voordelig aan grind is met name het grote waterdoorlatende vermogen van deze grondbedekking. Voorts heeft grond een stijlvolle en luxueuze uitstraling. Prettig is verder dat je grind uitstekend kunt gebruiken voor het aanleggen van een oprit: grindsteentjes zijn hard genoeg om er meet een auto overheen te rijden (als de basis daaronder stabiel genoeg is). Nadelig is natuurlijk dat grind verplaatst en er geultjes en patronen in komen als je er met de fiets of auto overheen rijdt. Naast grind is boomschors een veelgebruikte bodembedekking bij halfverharding. Boomschorsen zijn goedkoop in de aanschaf, natuurvriendelijk en hebben een rustieke en vrolijke uitstraling. Verder zijn snippers boomschors of hout goed bestand tegen onkruid. Als derde meest populaire optie wordt vaak voor schelpen gekozen. Schelpen hebben een vrolijk en relaxed effect op de uitstraling jouw tuin of oprit. Verder verbeteren schelpen de afwatering bij regenval. Nadelen zijn er ook: zo verhogen schelpen de pH-waarde van de bodem. Ten slotte is er nog het fenomeen split: fijn gebroken steenslag. Dit materiaal loopt lekkerder dan grind en zorgt voor een iets strakkere bodem dan bij het gebruik van grind.