Het belang van bomen verplaatsen

Een bekend en waar gezegde is: boompje groot, plantertje dood. Het duurt immers jaren voordat een boom tot volle wasdom is gekomen. Bomen zijn niet alleen beeldbepalend in de tuin, straat of stad, ze zijn van onschatbare waarde. Ze fungeren als longen voor onze aarde door de opname van schadelijk CO2 en afgifte van zuurstof. Bovendien bieden ze een onderkomen aan vele dieren, insecten en micro-organisme. Bomen zijn ook een bron van voedsel omdat ze vruchten en noten produceren. Met hun wortels houden ze de grond vast en voorkomen zo dat de grond afkalft.

(Be-)houd van de boom, verplaats haar

Toch moet een volwassen boom soms plaatsmaken, bijvoorbeeld voor de uitvoering van bepaalde werkzaamheden of vanwege(landschaps-)herinrichting. Het kan ook voorkomen dat een boom op een bepaalde plek soms overlast veroorzaakt, maar door herplaatsing oop een andere plek weer beeldbepalend en van toegevoegde waarde is. Om monumentale en bijzondere bomen te beschermen en wildkap te voorkomen, waken overheden en gemeente tegenwoordig gelukkig mee en wordt een kapvergunning niet zomeer verleend. Een andere en ecologisch gezien meer wenselijke mogeliljkheid is het verplanten van de boom of bomen in plaats van ze bruutweg om te zagen. Er zijn diverse mogelijkheden om het bomen verplaatsen uit te voeren.

De handmatige methode

Wanneer een boom een niet te grote wortelkluit heeft gevormd, is het mogelijk om met behulp van een goede spade de boom te verplaatsen. Dit kan in eigen beheer worden uitgevoerd.

De uitsteektechniek

Jonge en middelgrote bomen kunnen met een verplantmachine worden herplaatst. Scherpe grijpers worden rondom de wortelkluit geplaatst en sluiten zich aan de onderzijde van de kluit. Deze blijft zo helemaal in tact. Hierdoor kan de boom zonder schade op de nieuwe plek herplant worden.

De hijskraanmethode

Zeer grote bomen kunnen met een hijskraan worden verplaatst en wel op drie manier verschillende manieren:

• Met een palletconstructie. Ijzeren balken worden onder de wortelkluit geplaatst en de pallet wordt opgehesen
• Op traditionele wijze, waarbij, nadat de wortelkluit is vrijgegraven, de boom aan hijsbanden die rondom de stam zitten, wordt opgehesen
• Met een newmanframe. Hierbij wordt een metalen pen dwars door de boom gestoken. Deze pen staat met een metalen frame en nylon banden in verbinding, die zich rondom en onder de wortelkluit bevinden. Met een ketting wordt de hele boom eenvoudigweg opgetild. Als de boom de nieuwe bestemming heeft bereikt, wordt de metalen pen verwijderd. Het ontstane gat wordt met een stuk essenhout gedicht

De sleeptechniek

Ook door middel van het verslepen in één rechte lijn kan een boom verplaatst worden. Deze methode is echter alleen geschikt voor niet al te grote afstanden.

Bomen laten verplaatsen, besteed het uit

Bovenstaande technieken om bomen te laten verplaatsen, met uitzondering van de handmatige methode, kunnen het beste aan gerenomeerde bedrijven worden uitbesteed. Die geven het juiste advies en beschikken over zowel de kennis, ervaring en specifieke middelen en materialen om de boom op de juiste en veiligste manier te verplanten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *