Het is nu nog winter, maar voor je het weet is het alweer maart en laat de zon zich iedere dag zien. Iedereen gaat weer graag naar buiten en het is het ideale moment om het gazon aandacht te geven. In de zomer geniet je dan van een prachtig gazon. Hoe je dit voor elkaar krijgt, lees je in deze blog!

Gazon verticuteren

In de winter besteed je minder aandacht aan het gras. Dit is volkomen logisch, want ’s winters zitten we voornamelijk binnen. Wel is het belangrijk om dan in het voorjaar het gras te verticuteren. Op deze manier kan het gras beter groeien en zuurstof, water en voedingsstoffen opnemen. Je verlucht dan het gras waardoor de wortels in de bodem ook beter hun werk kunnen doen.

Het gras maaien

De grasmaaier is ook een belangrijk apparaat om het gazon fraai te maken. Gras groeit namelijk flink door wanneer het voldoende zonlicht, water en voeding krijgt. Als je het maait, dan geef je nieuwe grassprieten ook een kans om te groeien. Ook maak je het gras steviger als je het regelmatig maait. Je krijgt dan een grasmat met een hoge dichtheid en dat ziet er veel mooier en gezonder uit. Daarnaast krijgen mos en onkruid ook niet meer de kans om de kop op te steken. Het gras hoef je trouwens niet al te kort te maaien. Stel de grasmaaier af op drie of vier centimeter.

Graskanten knippen

Is het gras kort gemaaid met de grasmaaier? Dan zie je dat de randjes vaak nog iets langer zijn. Om de randjes ook op gelijke lengte te krijgen, is het aan te raden om de graskanten te knippen. Hier kun je een speciale graskantenschaar voor gebruiken. Je hoeft dan niet meer door de knieƫn te zakken, want er bestaan ook loopmodellen die je staand kunt bedienen. Dit bespaart een hoop moeite en je kunt het gras dus netjes knippen zonder rugpijn!

Vergeet niet het gras te harken

Gemaaid gras kun je het beste meteen met een hark verwijderen. Het gazon krijgt dan meer zonlicht en zuurstof en kan dan beter groeien.

Verzorging van de grasmat

Helaas komt het ook voor dat je gazon tijdens de winter een aantal kale plekken heeft gekregen. Deze zijn gelukkig wel makkelijk te herstellen. Je kunt de kale plekken inzaaien met nieuw graszaad en binnen vier tot vijf weken groeit het gras weer netjes aan. Daarnaast is het belangrijk om het gazon te bemesten. Doe dit bij voorkeur met biologische mest. Dit werkt langer dan kunstmest en bevat ook meer voedingsstoffen. Ook is het beter voor het milieu. Strooi het mest uit over het gazon en verdeel het met een hark over het gras heen.