Hout is een van de mooiste materialen om mee te klussen. Hout is sterk en licht, en afhankelijk van de soort kan hout ook betaalbaar zijn. Een nadeel van hout is dat het ook heel fragiel kan zijn. Elke klus met hout is anders. Er zijn verschillende soorten boren om snel en effectief in hout te boren en verschillende soorten manieren om te werk te gaan. Maak daarom voor jezelf een stappenplan.

Markeren

De eerste stap voordat je gaat boren is uiteraard het markeren van een center waar je gaat boren. Zet een stip waar je wilt gaan boren. Zo zorg je er voor dat de boor netjes op zijn plek blijft. Wanneer je uitschiet weet je altijd waar je moet boren. De meeste boren zijn voorzien van een centreerpunt. 

Kies je soort boor

Wanneer je in hout wilt boren kies je uiteraard voor een houtboor. Maar zelfs onder houtboren zijn er verschillen.

Slangenboor: Een slangenboor is makkelijk te herkennen aan het schroefdraad rondom de boor en is enorm aan te raden wanneer je diepe gaten wilt boren. De slangenboor heeft een scherpe centreerpunt dus na het markeren is het makkelijk om de boor te plaatsen. De slangenboor heeft een spiraal om de boor heen. Dit zorgt ervoor dat zaagsels netjes afgevoerd worden.

Forstnerboor: Met een forstnerboor is het mogelijk om ondiepe ronde gaten te boren met een vlakke bodem. Ideaal om scharniergaten te boren in bijvoorbeeld keukenkastjes.

Speedboor: Wil je snel een diepe gat boren in hout? Dan zijn speedboren aan te bevelen. Met speedboren, ook wel vlinderboren genoemd, kun je op een hoge toerental brede gaten mee te boren. Een speedboor gebruik je vooral om doorvoergaten voor leidingen of kabels te boren.

Verzinkboor: Om een eerder gemaakt borengat te bewerken is het verstandig om een verzinkboor te gebruiken. Zo kun je een borengat netjes afwerken.

Gatenzaag: Wanneer je grote gaten wilt zagen in redelijk dun houtmateriaal is een gatenzaag dé oplossing. De rand van een gatenzaag is voorzien van kleine “tandjes” dat om een gat heen draait er doorheen boort. Een gatenzaag moet vooral gebruikt worden op een hoge toerental.

Opruimen

Na het boren in hout blijft meestal zaagsel of houtresten in of om het boorgat en uiteraard op de grond. Daarom is het verstandig om na het boren het boorgat met een stofzuiger schoon te maken. Zo is het gat dat je net hebt geboord leeg van houtresten. Ook altijd netjes om de werkplek schoon te houden.