Hoe duur is een uitbouw?

Het komt vaak voor dat mensen op een gegeven moment hun huis willen verbouwen of renoveren, dit kan verschillende redenen hebben. Het kan zo zijn dat men toe is aan een heel nieuw interieur en dat ze alles opnieuw willen verven, maar het kan ook zo zijn dat ze wat aan ruimte willen winnen in hun keuken, woonkamer of misschien zelfs de badkamer.

Een aanbouw of uitbouw van de woning is hiervoor ideaal, hierdoor kan je aan flink wat vierkante meters winnen waardoor het bijvoorbeeld mogelijk wordt om die nieuwe keuken te plaatsen, keukenrenovatie te doen of dat nieuwe bankstel te plaatsen. Maar hoe duur is een uitbouw nou precies?

Belangrijke factoren voor de kostprijs

Het is natuurlijk onmogelijk om zomaar een prijs op te noemen voor een uitbouw, aangezien de hoogte van de prijs van meerdere factoren afhangt. We zullen de belangrijkste eens gaan opnoemen:

Gaat het om een prefab of casco uitbouw?

Bij een prefab uitbouw gaat het om een voorgefabriceerde constructie, deze zal waarschijnlijk in een fabriek of werkplaats gemaakt zijn en is dus niet op maat gemaakt. Het voordeel van een prefab constructies is dat die in 1 of enkele delen zal worden getransporteerd, het plaatsen neemt dus niet veel tijd in beslag en ook de kostprijs zal goedkoper zijn. Een casco uitbouw is een uitbouw op maat die ter plaatse zal worden gemaakt, hier zal meestal meer tijd en materialen gebruikt worden waardoor de kostprijs hoger ligt dan bij een prefab uitbouw

De grootte van de uitbouw

Dit is natuurlijk een belangrijk factor, des te groter de uitbouw is des te meer materialen zullen er gebruikt moeten worden. Ook heeft het natuurlijk effect op de benodigde tijd, zeker voor een casco uitbouw aangezien een prefab uitbouw bijna kant en klaar zal worden geleverd.

De materialen

Welke materialen er gebruikt zullen worden heeft natuurlijk ook veel effect, er zit bijvoorbeeld een groot verschil in de prijs tussen een houten en stalen frame. Ook in de buitenafwerking van de uitbouw kan veel verschil zitten, ga je voor bakstenen of kies je voor een houten afwerking? Als je kiest voor bakstenen zal je waarschijnlijk dezelfde willen gebruiken die voor de rest van het huis gebruikt zijn, het kan best prijzig zijn om die te vinden en in een kleine oplage te kopen. Verder moet je natuurlijk ook kijken naar het glas als je er een raam of meerdere ramen in wilt hebben, de prijs van glas varieert erg door de meerdere mogelijkheden. Wil je enkelwandig, dubbelwandig of HR+++? Ook in binnenafwerkingen zoals stucwerk, verwarming en elektronica kan veel verschil zitten.