Of je nu een Kotterbank gebruikt of niet, een verbouwing is altijd erg ingrijpend. Het kost veel geld, tijd en energie. Het is daarom altijd fijn om een paar tips te hebben voor hoe je een verbouwing kunt laten slagen. Lees meer in deze blog.

Bereid de verbouwing goed voor

Begin al ruim voor de verbouwing met het vaststellen van wat je wilt verbouwen en hoe je dit wilt gaan doen. Het eindresultaat zal een stuk beter zijn als je duidelijk voor ogen hebt wat je wilt. Bedenk wat je ideeën zijn en bespreek dit met anderen. Bedenk niet alleen wat je wensen voor nu zijn, maar ook voor je toekomst. Als je tijdens de verbouwing van plan verandert zal je verbouwing vertraging oplopen wat de kwaliteit niet ten goede komt.

Bedenk wat je wilt verbouwen

Je kunt een eisenprogramma samenstellen van je woonwensen. Zo kun je bijvoorbeeld een overzicht maken over welke ruimten je hebt en hoe groot deze zijn. Hiernaast maak je een overzicht over wat je wilt en hoe belangrijk je wensen zijn. Geef dit per ruimte aan met noodzakelijk, belangrijk, of zou leuk zijn. Ook kun je een moodboard maken zodat je een beetje de sfeer kunt proeven. Hiervoor kun je foto’s van online gebruiken, maar ook uit magazines of kranten.

Wees financieel voorbereid

Het is belangrijk dat je inzicht hebt in wat je te besteden hebt. Daarna kun je bepalen hoeveel je kunt uitgeven en of je een hypotheek nodig hebt. Houd er tijdens de verbouwing rekening mee dat een verbouwing niet altijd zorgt voor een waardevermeerdering voor je woning. Tijdens de verbouwing zijn jouw woonwensen het belangrijkst. Houd ook rekening met je budget. De hoogte hiervan zou tussen de 85% en 90% moeten zijn van wat je in totaal te besteden hebt, op deze manier heb je nog een buffer voor onverwachte kosten.

Houd rekening met de kosten van de verbouwing

Hoe duur een verbouwing uitvalt, hangt voornamelijk af van de bouwkosten. Dit zijn alle kosten die te maken hebben met de verbouwing, zoals de sloopkosten of de elektrische apparaten. Je kunt geld besparen door bepaalde dingen te huren in plaats van door te kijken of er een Kantbank te koop is. Ook moet je bij de gemeente leges betalen. Andere kosten zoals de constructeur en architect kun je via je hypotheek betalen. Buiten de hypotheek vallen kosten voor in de woning, zoals meubels, gordijnen, vloer, tuin en de verlichting. Houd rekening met al deze kosten.

Win advies in over regels en vergunningen

Voordat je gaat verbouwen doe je er goed aan om advies te vragen over regelgeving en vergunningen. Je kunt bij je gemeente informeren welke mogelijkheden je hebt volgens het bestemmingsplan en welstandsbeleid. Heb je complexere vraagstukken, dan kun je beter professioneel advies inwinnen. Een deskundige kan je namelijk op een betaalbare manier helpen met het vinden van een oplossing voor de problemen waar je tegenaan loopt. Ook kan deze persoon je bijvoorbeeld doorverwijzen naar een goede architect. Als opdrachtgever voor de verbouwing ben je zelf de eindverantwoordelijke voor de verbouwing en het resultaat ervan. Je zult er zelf dus voor moeten zorgen dat je woning aan alle wetgeving voldoet.