Hydraulic gereedschap: Hoe kies je een hydraulische krik?

De hydraulische krik is ongetwijfeld een onmisbaar hydraulisch stuk gereedschap in een mechanische werkplaats. Bij de aankoop van deze apparatuur moet u rekening houden met verschillende criteria. Mobiliteit, gebruiksgemak, grootte en gewicht zijn er enkele van. Het zijn zeer verschillende modellen en kenmerken. In dit blog leggen we uit wat een hydraulische krik is en wat het verschil is met een mechanische krik.

Wat is een hydraulische krik?

Over het algemeen vervaardigd in staal, is een hydraulisch krik bedoeld voor het heffen en verplaatsen van lasten. Hun ontwerp is gericht op maximale veiligheid met minimale inspanning van de gebruiker. Een van de bekendste werkzaamheden waarbij een hydraulisch krik wordt ingezet, is bij het vervangen van de banden van een voertuig. Elke auto zou een krik moeten hebben. Maar meestal is dit een mechanische krik. Een hydraulisch krik wordt meestal gebruikt in mechanische werkplaatsen, de bouw of bij een autoherstelbedrijf. Dit komt vooral, omdat dit type krik betrouwbaar is en het gereedschap een grote kracht heeft om dingen te liften.

Het verschil tussen een hydraulische en mechanische krik

Naast de hydraulische uitvoering kan een krik ook mechanisch zijn. Vaak zij deze aanwezig in auto’s en kleine busjes, om bijvoorbeeld zelf een band te vervangen. Wil je de krik gebruik voor professionele doeleinden, zoals het vervangen van een band bij een vrachtauto, dan is het aan te raden om een hydraulische krik aan te schaffen. Dit zou je als professional kunnen doen bij bijvoorbeeld Holmatro.

Hydraulische krik

Ze zijn veelzijdig en kunnen een auto tot zelfs een bus tillen. Ze worden meestal gebruikt om banden te vervangen, hoewel hun functies gevarieerd zijn. Sommige modellen hebben buitengewone resistente wielen, die de beweging van de krik voor gebruik vergemakkelijken en die vergrendeld zijn wanneer nodig. De werking is gebaseerd op het principe van vloeistofuitwisseling tussen gesloten recipiënten, verborgen binnen in de krik. Op deze manier zijn ze in staat om een grote hoeveelheid gewicht te tillen, zonder weinig inspanning van de gebruiker. Hydraulische gereedschap, zoals een krik, kan dus heel handig zijn.

Mechanische krik

Misschien had je dit soort apen al nodig om een band in het midden van de weg te vervangen. Het is meestal de goedkoopste optie, en automakers proberen te besparen waar ze kunnen. Wie dit type hydraulische krik gebruikt, doet meestal iets meer fysieke inspanning om het gewenste object op te tillen. Ze bestaan meestal uit eenvoudige hefbomen, tandwielen en ondersteuningskanalen.