Hartstikke goed van je dat je het leggen van je vloer helemaal zelf gaat doen! Voordat je een keuze maakt qua materiaal hebben we enkele aandachtspuntjes voor je.

Het duurt niet lang meer voordat jij een fantastische nieuwe woonkamer tot je beschikking hebt. Die heeft van top tot teen helemaal de uitstraling die jij zorgvuldig uitkoos. Want waarom zou je tevreden zijn met een optrekje waarvan belangrijke details niet kloppen? Natuurlijk, dat kan de een meer of minder schelen dan de ander, maar voor de echte perfectionist is dat een doorn in het oog. Bijvoorbeeld een muur die niet de juiste kleur heeft. Dat kan net zo irritant zijn als een scheef hangende klok of schilderij.

Dat laat jij je niet gebeuren. Zoals we zeiden maak jij je er hard voor dat jouw interieur van onder tot boven helemaal perfect is. Dat betekent dus dat je ook een nieuwe vloer uit gaat zoeken, mocht je daar voor je gewenste uitstraling niet tevreden mee zijn. Maar aan welke eigenschappen moet die bodem voldoen?

Betaalbaarheid

Beperkt budget? Oké, helemaal niet raar. Maar dan kun je een marmeren vloer uiteraard wel afschrijven. In plaats daarvan is vinyl bijvoorbeeld een aanrader. Besef wel dat dit materiaal in verschillende kwaliteiten beschikbaar is. Kijk goed naar de dikte en hoe betrouwbaar de opdruk is.

Uiterlijk

Ja, je denkt dan misschien dat het heel gemakkelijk is wanneer je houten planken wilt hebben en dat je dan al een heleboel kunt elimineren. Niks anders is immers houteriger dan hout, dus dat gaat ‘t worden.

Loop niet te hard van stapel. Neem bijvoorbeeld visgraat pvc. Ja, het is kunststof, maar heeft wel dezelfde structuur en kleur als hout. En het is goed te betalen, plus heel duurzaam. En het heeft vele andere positieve eigenschappen, waarvan er nog enkele terugkomen in de rest van het lijstje.

Duurzaamheid

Nou, die hadden we dus al genoemd. Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk kunnen doen met je vloer, dus kies je wel voor een materiaal dat lang meegaat. Niet dat je het daarna nooit meer wilt of mag wijzigen, maar wat heb je aan een bodem waar al razendsnel slijtplekken in komen te staan?

Onderhoudsvriendelijkheid

Waar je echt hout nog in de vloerolie moet zetten, zijn kunststoffen vaak heel gemakkelijk schoon te maken en te houden. Maar zie je een hoopje zand liggen? Haal dat dan wel direct weg, aangezien dit anders te veel over de vloer wordt verdeeld en de toplaag dan kan slijten.

Geluiddempende werking

Ja, dat heb je met hout nou weer niet, hè? Dat kan behoorlijk kraken en doordreunen. En ja, we zijn echt fan van dat natuurlijke materiaal, hoor. Maar we willen wel zeker zijn dat jij weet waar je aan begint. Kunststof vloeren nemen behoorlijk wat geluid op, zodat je buren er hopelijk minder last van hebben. En datzelfde geldt voor jou, wanneer bijvoorbeeld je kinderen in de woonkamer stampen en jij probeert te slapen. Of andersom…?

Vochtbestendigheid

Zolang je hout in de vloerolie legt, een vochtwerende laminaatsoort kiest of het sowieso niet in een ruimte legt met een hoge vochtigheidsgraad, is er helemaal niks aan de hand. Maar van kromtrekkende planken heb je met kunststofmaterialen sowieso geen last. Daar komt ook die onderhoudsvriendelijkheid weer bij kijken.

Goed, hier laten we het bij. Hopelijk gaat het je na lang – of kort – wikken en wegen lukken om die knoop door te hakken. Succes!