Wanneer je gaat bouwen, wil je natuurlijk niet op ondergrondse bekabeling of ondergrondse leidingen stuiten. Het zal je maar gebeuren dat dankzij jouw bouwwerkzaamheden de hele buurt zonder stroom zit. Je maakt dan natuurlijk niet direct een goede indruk als nieuwe buurtbewoner. Gelukkig zijn alle kabels en leidingen ondergronds vastgelegd en kun je deze informatie door het doen van een Klic melding verkrijgen. Die melding is verplicht als je gaat graven met een graafmachine en de informatie die je hierna ontvangt dient ook altijd op de bouwplaats aanwezig te zijn. Bij controle moet je dan ook aan kunnen tonen dat je deze melding hebt gedaan.

Waarom een Klic melding

Om graafschade te voorkomen is er een wet opgesteld: WION. In 2018 is deze wet vervangen door WIBON. Waar de WION zich enkel richtte op de ondergrondse netten, omvat de WIBON ook de bovengrondse netten en netwerken. WIBON staat dan ook voor Wet Informatie-uitwisseling Bovengrondse en Ondergrondse Netten en Netwerken. In deze wet is onder andere opgenomen dat het wettelijk verplicht is om een Klic melding te doen, wanneer je gaat graven. Ook ben je verplicht afwijkingen ten aanzien van de KLIC te melden. De netbeheerder dient deze melding dan direct te corrigeren. Met de informatie die je ontvangt bij het doen van een Klic melding, kun je gerichter graven, zonder dat je bang hoeft te zijn op kabels of leidingen te stuiten. Natuurlijk is het wel verstandig de informatie die je gekregen hebt vooraf te controleren. De informatie kan natuurlijk afwijken of incompleet zijn.

Hoe kun je de KLIC informatie controleren

Wanneer je de ondergrondse infrastructuur inzichtelijk wilt hebben bij bouw- en graafwerkzaamheden, dien je de KLIC te controleren. Maar hoe spoor je die ondergrondse kabels en leidingen op? Dat kan op verschillende manieren. Zo kun je natuurlijk handmatig proefsleuven graven en voorsteken in je werk. Het is ook mogelijk een professioneel bedrijf in te schakelen en deze een detectieonderzoek laten doen. Deze onderzoeken worden uitgevoerd met behulp van geavanceerde technieken en detectiemiddelen. Denk bijvoorbeeld aan de grondradar en de radiodetectie. Het bodemonderzoek wordt door professionals gedaan zonder dat de omgeving daar last van ondervindt. Na het scannen van de bodem wordt de ondergrondse infrastructuur volledig in kaart gebracht en de bestaande kaarten van de KLIC kunnen hiermee gecontroleerd worden. Zijn er afwijkingen gevonden? Geef deze dan door. Het bodemonderzoek is veel nauwkeuriger dan de informatie die je via KLIC ontvangt. Je kunt dus met een gerust hart aan de slag, zonder bang te hoeven zijn dat de buurt zonder stroom komt te zitten.