Met de zomer voor de deur is het de uitgelezen kans om na te denken over hoe jij je tuin gaat voorbereiden op de maanden met de hogere temperaturen. Een onderdeel van de gemiddelde tuin wat over het algemeen redelijk veel tijd aan onderhoud vergt is het gazon. De grasmat moet regelmatig gemaaid worden. En wat te denken van het kantjes steken als het gras over de bestrating groeit.

Als je dit liever niet meer wilt, kun je er over nadenken om over te gaan op kunstgras. Hieronder vertellen we je meer over kunstgras.

Wat is kunstgras?

Kunstgras wordt gefabriceerd van vezels (synthetisch). Met deze vezels kan het natuurlijke gras worden nagemaakt qua vorm en textuur. Deze vorm van gras wordt hoofdzakelijk op rollen aangeleverd/verkocht. Het beste kun je dit laten leggen door een vakman. Je kunt een grasmat kiezen die past bij jou specifieke wensen. Zo kun je de specifieke kleur groen kiezen, de dichtheid van de sprieten en de lengte er van. Er zijn in verschillende prijsklasse kunstgras verkrijgbaar. Een goede kunstgrasmat is niet van natuurgras te onderscheiden. Het grote voordeel is dat het kunstgras veel minder slijtagegevoelig is.

Een ander voordeel van kunstgras is dat je het niet hoeft te sproeien bij warm weer. Tegelijkertijd blijft het water bij regenbuien er niet op staan. Het regenwater kan gewoon door de grasmat heen afgevoerd worden naar de ondergrond.

De voordelen van kunstgras

Om bij de voordelen van kunstgras te blijven. Kunstgras hoef je dus niet te maaien. Het is in zijn totaliteit zeer onderhoudsvriendelijk. Ook onkruid en mos is niet aan de orde bij deze grasmat van synthetische vezels. Het scheelt je gewoon heel veel tijd.

Ook op plekken waar natuurgras maar moeilijk wil groeien of in stand wil blijven is kunstgras een ideale oplossing. Bijvoorbeeld op plekken waar weinig zonlicht komt of juist overmatig veel water blijft staan.

Kunstgras is bovendien schoner als een grasmat van natuurgras. Met een kunstgrasmat heb je veel minder last van het naar binnen lopen van vuil. Bovendien hoef je met een kunstgrasmat niet te denken aan het verplaatsen van speeltoestellen om het gras niet kapot te laten gaan. Een zwembad op natuurgras geeft al snel dode plekken in het gazon. Daar heb je met kunstgras geen last van.

Heb je last van hooikoorts? Of iemand in je gezin? Dan is kunstgras een goede oplossing om minder graspollen te krijgen. Dat is wel zo aangenaam en zodoende kun je meer genieten van je tuin.

Onderhoud van jouw kunstgras

Zoals gezegd is een kunstgrasmat onderhoudsvriendelijk. Maar er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om de mat mooi te houden. Haal regelmatig even het blad er af. Ook kun je de sprietjes regelmatig even met een bezem weer mooi rechtop kammen.

Staan er bomen en/of struiken nabij de kunstgrasmat, dan kun je kijken of je deze wat kunt terug snoeien. Zodoende voorkom je dat er vervuiling op je grasmat valt.

Wordt de grasmat na verloop van tijd wat stoffig, dan kun je deze makkelijk schoon krijgen door er even met de waterslang overheen te gaan. Stel dat het gaat regenen dan scheelt je dat weer tijd want dan gaat dit klusje helemaal vanzelf.