Soms kun je kiezen maar vaak genoeg ook niet. Wij vertellen je graag welke onderdelen het beste zijn om jouw projecten mee tot een perfect einde te brengen!

Uiteraard kun je hier ook achter komen door middel van vallen en opstaan, maar hoe veel lekkerder werkt het nou wanneer je zeker bent dat je naar een stevig eindresultaat toe werkt zonder dat je telkens alles opnieuw hoeft te doen? Bovendien staat het zo lelijk, een paal, plank of balk met allerlei extra schroefgaten erin. In plaats daarvan is het van harte aan te bevelen je een beetje in de materie te verdiepen en de beste spijkers, schroeven en bouten uit te kiezen die passen bij het in elkaar zetten van jouw bouwwerk. Daar zit vaak enige speling tussen, omdat je soms nog de keuze hebt uit verschillende onderdelen. Echter, de beoogde veiligheid die je constructies moeten bieden bepalen soms dat je echt voor een heel specifieke bevestiging dient te gaan.

Zie jij soms door de spijkers de koppen niet meer? Dat is helemaal niet zo verwonderlijk, het gebeurt ons allemaal wel eens. Wij helpen je graag met het vinden van de juiste bevestigingsmaterialen door enkele belangrijke voor je uit te lichten en in te gaan op hun werking en functie.

Slotbouten

Hoe krijg je die schroeven nou in een speeltoestel of slotbout wanneer de kop helemaal glad en rond is en geen ruimte heeft om er een schroevendraaier of boormachine in te zetten? Dat komt omdat we hier te maken hebben met de zogeheten slotbout. Die draai je niet in de verschillende houten onderdelen die je graag wilt verbinden. Direct onder de kop zit namelijk een vierkant gedeelte dat zorgt dat de bout niet verder kan draaien. De uitsparing waar de slotbout in gaat heeft exact dezelfde vorm maar is uiteraard ietsje breder. Zit de slotbout eenmaal in het hout, dan draai je daar aan de onderkant een moer aan. Nu zitten alle onderdelen stevig vast! Het gebruik van slotbouten maakt je houten bouwproject volledig veilig.

Tellerkopschroeven

Bouw jij een veranda, vlonder, overkapping of andere constructie met planken, balken en andere onderdelen van duurzame houtsoorten zoals Lariks Douglas of geimpregneerd hout? Dan komen tellerkopschroeven heel goed van pas! De stevigheid die ze bieden is afkomstig van de grote en brede schotelkop, die ervoor zorgt dat de schroef net zo vast zit als jij wilt. En zo vast als noodzakelijk is, uiteraard! De hoge mate van klembaarheid en het behoorlijke draagvlak maakt dit type schroef heel populair. Kies uit een roestvrijstalen of verzinkte soort.

Spaanplaatschroeven

Nooit van gehoord? Dat kan kloppen, maar heel misschien is de naam universele schroef wel eens voorbij gekomen. Dat is gewoon een andere naam voor spaanplaatschroef. Alleen klopt die niet helemaal, want er bestaat een soort van met schacht en eentje zonder. Bovendien zijn de varianten met schacht enkel op houtachtige materialen te gebruiken en die zonder ook op kunststof. Ze zijn echter wel zeer scherp, waardoor voorboren vaak niet eens nodig is. Handig hè?