Gaat u binnenkort verhuizen of verbouwen? Of is het huidige schakelmateriaal in uw huis verouderd en wilt u nieuw materiaal plaatsen? Dan is het belangrijk dat u bij het aanschaffen van het nieuwe materiaal op een aantal zaken let. In dit artikel geven we u tips om op te letten bij het kopen van nieuw schakelmateriaal.

Wat is schakelmateriaal?

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om te weten wat schakelmateriaal nou precies is en wat u nodig heeft wanneer u van plan bent nieuw materiaal te kopen. Schakelmateriaal is een overkoepelende naam voor alles dat u nodig heeft rondom lichtschakelaars. Dit betekent dus de schakelaar zelf, maar ook de behuizing die daar omheen zit. Als u nieuw materiaal plaatst, bestaat dit uit een basiselement, dit doet u in de muur, een zogeheten centraalplaat of bedieningspaneel, wat u gebruikt om uw lampen daadwerkelijk aan en uit te doen, en een afdekraam, dat het schakelmateriaal mooi afdekt en ervoor zorgt dat het er net uitziet.

Hoe ziet het schakelmateriaal eruit?

Wanneer u eenmaal weet wat u allemaal nodig heeft, kunt u beginnen met het zoeken van schakelmateriaal. Dit kunt u doen door bij een online of plaatselijke aanbieder van het materiaal, zoals Schneider Electric, op zoek te gaan. Als u naar nieuw materiaal zoekt, kijkt u ten eerste natuurlijk naar hoe het materiaal eruit ziet. Hierbij is het belangrijk om twee dingen in het achterhoofd te houden.

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat uw materiaal bij uw interieur past. Heeft u bijvoorbeeld een heel strak, modern huis? Zoek dat dan ook in uw schakelmateriaal. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat al het materiaal, of op z’n minst het materiaal dat in dezelfde ruimte komt, hetzelfde is. Als u verschillende soorten schakelaars in dezelfde ruimte neemt, oogt het namelijk erg rommelig en chaotisch in de kamer.

Het soort schakelmateriaal

Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u materiaal van hetzelfde merk en dezelfde serie neemt. U kunt namelijk geen materiaal van verschillende merken combineren, dan werkt het niet. Ook als u materiaal van hetzelfde merk, maar een andere serie koopt, werkt het niet samen. Zorg er daarom altijd voor dat al het materiaal van hetzelfde merk en dezelfde serie is. Bent u niet zeker of u het juiste materiaal uitgezocht heeft? Dan kunt het natuurlijk altijd aan een medewerker van de winkel vragen, of contact opnemen met de klantenservice.