En dan hebben we het niet alleen over de blik van anderen maar voornamelijk die van jouzelf! Jij bent immers degene die in jouw huis woont.

Toch? Jazeker, of in ieder geval degene die dat gaat doen, mocht je een nieuw stulpje gaan betrekken. In dat geval kun je met die lege ruimte nog van alles doen wat je wilt. Ook als je er al wel verblijft, natuurlijk. Je hebt geen rechtvaardiging nodig om jouw geluk te vergroten en je meest gebruikte woonruimte – op je slaapkamer na dan – aan te passen aan jouw huidige voorkeuren. Maar je zult wel begrijpen dat je niet lichtzinnig te werk moet gaan.

Allereerst maak jij… jouw Meesterplan!

Jouw Meesterplan

Serieus, waarom zou je er niet zo’n kekke naam aan geven? Zo ga je het hele project alleen maar meer waarderen. Noem het gewoon zoals jij het wilt.

Allereerst genereer jij ideeën. Aanvankelijk laat je je helemaal niet afremmen en schrijf je alles op wat er maar door je brein schiet. Ook al besef je al dat sommige suggesties niet helemaal haalbaar zijn – of helemaal niet zelfs – noteer je ze alsnog. Misschien vloeien er wel praktischer ideeën uit voort. Heb je je longlist eenmaal af? Dan laat je de realiteit wat meer gelden.

Nu is het namelijk tijd om een shortlist te maken. Dat is een lijstje waarin je de ideeën uit je longlist samenvat die uitvoerbaar zijn, praktisch nut hebben en die je kunt betalen. Schrap de rest of bewaar enkele goeie ideeën voor later. Wat er over is gebleven zet je nog even in een praktische volgorde en je hebt jouw plan zo’n beetje af. Oké, je kunt het verder uitschrijven, maar je weet nu zo’n beetje wat je moet – en gaat – doen.

De Uitvoering

De ruimte is nu nog leeg, dus kun je jouw plafond gaan aanpakken als je dat wilt. Misschien moet er een nieuw kleurtje komen of wil je er juist planken hebben. Dat gaat mooi samen bij wanden en vloeren van hetzelfde materiaal. Voor een warme en/of natuurlijke uitstraling is dat erg aan te raden. Zo’n vormgeving wordt bovendien steeds populairder.

Besef wel dat je bodem dan goed onderhouden moet worden. Bewerk de planken daarom met vloerolie zodra ze liggen, waardoor je er nog veel langer plezier van zult hebben.

We lijken wel gefixeerd door hout. Je kunt ook heel andere materialen kiezen of de oppervlakken die we net hebben genoemd een nieuw jasje verf geven. Jij bent zelf verantwoordelijk voor de invulling. Wat zijn jouw ideeën hierover? Die heb je opgeschreven in je Meesterplan. Voer dat dan ook uit!

Indeling

Om het plaatje helemaal perfect te krijgen, moet je je afvragen – dat heb je hopelijk al gedaan – of de meubels die je nu hebt daar nog wel in passen. Voldoen ze nog wel aan deesen die jij jezelf hebt gesteld? Zo nee, dan is het tijd voor nieuwe tafels, stoelen, banken en kasten. Althans, andere. Ze mogen best tweedehands zijn, zolang ze er nog maar mooi uitzien. Dat scheelt je weer in je portemonnee. Want uiteraard moeten je volgende meubelen wel kleuren hebben die overeenkomen met – en iets moois toevoegen aan – de rest van je interieur.

Nogmaals, hier heb je hopelijk al over nagedacht. Stel eventueel een moodboard samen om inspiratie op te doen. Daar kan ook uit blijken welke decoraties die je nu gebruikt mogen blijven en welke beslist het veld zullen gaan ruimen.

Veel succes en alvast heel veel plezier met het eindresultaat!