Of je nu een huis gekocht hebt, je eigen huis gaat opknappen of ergens anders aan de klus bent, het is ontzettend belangrijk om veilig te werk te gaan. Hierbij spelen persoonlijke beschermingsmiddelen een grote rol. Om de vitale lichaamsdelen te beschermen en letsel te voorkomen, is het dragen van deze middelen echt van belang. Maar hoe en wartegen bescherm je jezelf eigenlijk? Graag vertellen we je er meer over zodat je veilig aan de slag kunt tijdens het klussen!

Bescherm jezelf met werkkleding

Werkkleding heeft veel verschillende voordelen. Zo kan het je goed herkenbaar maken, maar draagt het ook bij aan bijvoorbeeld de marketing voor een ZZP’er. Maar het aller belangrijkste waar werkkleding voor gebruikt wordt is uiteraard het bieden van veiligheid tijdens werkzaamheden. Werkkleding moet comfortabel zitten, dit zorgt er namelijk voor dat jij je werkzaamheden ook goed kunt uitvoeren. Daarnaast moet het goed kunnen ventileren, zo raakt je namelijk niet oververhit tijdens de warme dagen.

Hoofdbescherming tijdens het klussen

Wanneer je echt aan de klus gaat, is het verstandig om gebruik te maken van een veiligheidshelm. Zo’n veiligheidshelm noemen we ook wel bouwhelm, niet zo vreemd: je ziet ze altijd op de bouw als persoonlijke beschermingsmiddelen. Zo’n helm biedt bescherming tegen veel verschillende risico’s die je kunt oplopen tijdens het klussen. Er zijn tevens veiligheidshelmen beschikbaar waarbij je gehoorbescherming kunt bevestigen. Dit kan erg prettig zijn wanneer je tussen veel lawaai moet werken.

Gehoorbescherming valt ook onder persoonlijke beschermingsmiddelen

Wist je dat beschadiging van het gehoor erg hoog scoort bij beroepsziektes? Beschadiging van het gehoor treedt op als het volume te hoog is in de gehoorhang. Daarom zijn persoonlijke beschermingsmiddelen zo belangrijk! Met een decibelmeter wordt er gemakkelijk gemeten of het geluid te hoog of te hard is. Gehoorbeschadiging kan al optreden bij een decibel van 80 of meer. Wanneer je hier aan wordt blootgesteld is het zeker aan te raden om gebruik te maken van gehoorbescherming. Werkgevers zijn zelfs verplicht om daarvoor te zorgen in hun bedrijf. Ga jij dus aan de klus en er veel en hard geluid? Maak dan echt gebruik van gehoorbescherming om je oren te sparen. Je kan hierbij denken aan:

  • Gehoorkappen
  • Oordopjes
  • Op maat gemaakte oordopjes

Het dragen van veiligheidsschoenen

Of je nu aan de klus gaat als ZZP’er, werknemer of gewoon lekker bij jezelf aan de klus gaat, veiligheidsschoenen zijn belangrijk. Zo bescherm je jouw voeten namelijk tijdens het klussen. Uiteraard hangt het van de klus af of en welke werkschoenen jij nodig hebt. Ga je voor hoog of laag, met stalen neus of juist zonder?

Werken met mondmaskers

In de lucht kunnen veel gevaarlijke stoffen rondwarrelen. Denk hierbij aan gassen en dampen, maar ook wanneer je gaat slopen, schuren of zagen komt er erg fijn stof vrij. Het is dan zeker aan te raden om maskers te dragen. Maak gebruik van stofmaskers of filtermaskers. Deze masker beschermen je tegen stoffen die je niet binnen wilt krijgen. Afhankelijk van de situatie waarin je klust maak je gebruik van het meest geschikte masker.

Ogen beschermen met persoonlijke beschermingsmiddelen

Je ogen zijn ontzettend kwetsbaar en een ongeluk zit in een klein hoekje. Het minste of geringste kan al zorgen voor oogschade. Daarom is het van belang om tijdens de werkzaamheden gebruik te maken van persoonlijke beschermingsmiddelen die je ogen beschermen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een veiligheidsbril, overzetbril of lasbril.

Handbescherming Onder persoonlijke beschermingsmiddelen valt ook bescherming voor je handen. Wist je dat de handen over het algemeen de meeste schade oplopen tijdens klussen? Afhankelijk van de klus die geklaard moet worden, kies je voor persoonlijke beschermingsmiddelen voor de handen. Veiligheidshandschoenen zijn dan ook een echte must. Of je nu met een grote of kleine klus bezig bent, ze zijn onmisbaar.