Asbest is een natuurlijk product. Het is een verzamelnaam voor een aantal natuurlijke mineralen die opgebouwd zijn door kleine vezels. In Nederland is asbest veel gebruikt vanaf het einde van de tweede wereldoorlog tot de jaren 80 van de vorige eeuw. Het is veelvuldig gebruikt bij de bouw van huizen. Het is sterk materiaal, brandwerend en isolerend. Bovendien is het gebruik van asbest een goedkoop alternatief voor het gebruik van andere materialen. In de jaren 60 van de vorige eeuw werd bekend dat het gebruik van asbest niet goed is voor de volksgezondheid. Asbest werd vanaf deze tijd steeds minder gebruikt. Vanaf 1993 is het definitief verboden om dit te gebruiken bij de bouw van woningen.

Asbestinventarisatie

Indien je asbest tegenkomt in jouw eigen woning, verwijder dit dan nooit zelf! Dit kan namelijk levensgevaarlijk zijn voor jouw gezondheid. Je kunt het beste een specialist inschakelen om dit te laten verwijderen. Voordat dit verwijderd kan worden zal er altijd eerst een asbestinventarisatie plaatsvinden. Indien je een woning bezit uit 1993 of ouder en je wilt verbouwingswerkzaamheden laten uitvoeren dan dient er altijd een asbestinventarisatie uitgevoerd te worden.

Vormen van asbestinventarisatie

De inventarisatie zal altijd uitgevoerd moeten worden door een gediplomeerde specialist op het gebied van asbest.

Er bestaan drie verschillende vormen van asbestinventarisatie.

  1. Type 0: deze vorm van inventarisatie is de meest beperkte vorm. De specialist geeft een visuele beoordeling van de aanwezigheid van asbesthoudende materialen. Deze materialen dienen zichtbaar te zijn voor de specialist zonder dat hierbij verbouwingswerkzaamheden worden uitgevoerd. Deze vorm is niet geschikt om een asbestsanering in gang te zetten, bij de andere twee vormen is dit wel mogelijk.
  2. Type A: deze vorm van inventarisatie wordt toegepast indien er een onderzoek kan plaatsvinden naar asbesthoudende materialen die meteen zichtbaar zijn. Bij deze vorm van onderzoek is het mogelijk dat er monsters worden genomen om te kijken of er schadelijk asbest aanwezig is. Nadat het onderzoek is afgerond zal er bij dit type onderzoek altijd een asbest inventariseringsrapport worden opgesteld.
  3. Type B: er worden exact dezelfde stappen genomen zoals bij Type A. Type B wordt in gang gezet indien uit het inventariseringsrapport blijkt dat er in de onderliggende constructie van het gebouw of woning asbesthoudende materialen zijn terug te vinden. Via een destructief onderzoek worden niet direct zichtbare asbesthoudende producten in het bouwwerk opgespoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *