Zonnepanelen: we zien ze steeds meer op de daken verschijnen. Sommige nieuwbouwhuizen hebben zelfs al daken met geïntegreerde zonnecellen. Ook voor al bestaande huizen zijn zonnepanelen een toegankelijke en efficiënte manier om te verduurzamen. Nog in de oriëntatiefase en aan het onderzoeken of zonnepanelen geschikt zijn voor jou? Lees onderstaande informatie door, en wie weet ben je een stapje dichterbij een eigen energiefabriek op je dak, of juist niet!

Hoe werken zonnepanelen

Het lijkt wel magie. Door licht te schijnen op een zonnepaneel krijg je stroom! Dat is het natuurlijk niet. In de natuur komen ook een soort zonnecellen voor. Wat dacht je van planten? Zij gebruiken zonlicht om energie te maken! Bij planten is dat echter geen elektrische energie, zoals bij zonnepanelen, maar de essentie is hetzelfde. Een zonnepaneel is gemaakt van een materiaal dat stroom opwekt als er licht op valt. Er ontstaat dan een positieve lading aan de bovenkant, en een negatieve lading aan de onderkant. Dit heet gelijkstroom, en een omvormer zet deze stroom om in wisselstroom. Dat is de stroom die uit het stopcontact komt.

Zijn zonnepanelen duurzaam

Een zonnepaneel wekt energie op door middel van zonlicht. Zonlicht is een onuitputbare bron, wat wil zeggen dat zonlicht nooit op zal raken. Daarnaast komt er bij het opwekken van de stroom geen CO2 vrij. Dus vanaf het moment dat ze op je dak liggen, is de stroom dus erg duurzaam. Echter kunnen zonnepanelen niet goed gerecycled worden. De productie van de panelen is geen CO2 neutraal proces. Echter, in contrast met andere energiebronnen, zoals koolcentrales, zijn zonnepanelen zeker erg duurzaam. Daarom is de keuze om zonnepanelen aan te schaffen nogsteeds een goede investering voor het milieu en de toekomst.

Onderhoud van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn erg onderhoudsvriendelijk. Twee maal per jaar schoonmaken is voldoende. Vogels kunnen wel voor overlast zorgen. Ze kruipen onder de panelen, en bouwen hier nesten. Vogelnesten zonnepanelen zorgen voor een verminderde ventilatie, waardoor de stroom productie afneemt. Overlast vogels zonnepanelen is te voorkomen om vogelwering rondom de zonnepanelen te plaatsen. Hiermee wordt er voorkomen dat vogels zich onder zonnepanelen gaan nesten en de zonnepanelen niet optimaal benut worden.