Bij een cv-ketel bepaalt de CW waarde het vermogen, oftewel de hoeveelheid warm water per minuut. CW waarde staat letterlijk voor comfort warm water. Je kunt de CW waarde kiezen op basis van jouw thuissituatie en voorkeuren wat betreft warm watergebruik. Een ketel met een hoge CW waarde heeft een hoog vermogen en kan dus veel en snel water leveren. Deze zijn minder zuinig, maar wel geschikt voor grote huishoudens. Een ketel met een laag vermogen is goed voor een wat kleinere woning of een eenpersoons huishouden. Ontdek in dit artikel alles over de CW waarde. 

De CW-waarde per woning

Het is verstandig om bij een slecht geïsoleerde woning in eerste instantie te investeren in goede isolatie. Anders heb je een ketel met een heel hoge CW waarde nodig en dit is niet energiezuinig, waardoor je veel stookkosten betaalt. De ketels met een hoge CW waarde zijn vooral handig voor grote gezinnen die tegelijk warm water willen gebruiken in verschillende ruimtes. De hogere waarden liggen tussen de CW4 en CW6. Wanneer je graag snel een warm bad wil of een regendouche hebt is het ook verstandig om voor een hogere capaciteit te gaan.

CW-3 waarde is vaak voldoende

Voor een huishouden met 1 of 2 personen is een CW waarde van 3 of 4 vaak voldoende voor voldoende comfort en niet een te hoge energierekening vanwege een constante temperatuur. Je stookt hiermee gelijkmatiger en daarom zuiniger. Als je een bad wil vullen gaat dit iets minder snel dan bij een ketel met een hoger vermogen, en je kunt niet op meerdere plaatsen tegelijk warm water gebruiken. Even wachten met de afwas dus als de ander gaat douchen, maar hoe erg is dat nu?!

Berekenen van jouw CW-waarde online

Je kunt online gemakkelijk berekenen welke CW waarde je nodig hebt voor jouw CV ketel, op basis van jouw voorkeuren en situatie. Deze Cv-ketel keuzehulp geeft jou in een aantal minuten een passend advies! Wil je graag meer weten over de cw-waarde van cv-ketels en over cv-service? Neem dan eens een kijkje op deze website.