Wat zeg je? Klussen?

Mag jij ook zo graag klussen op je vrije avond of in je vrije weekend? Even knutselen in het hok en voor je het weet zijn er weer een aantal uren voorbijgevlogen. Heerlijk even in je eigen wereld en even niet denken aan de drukte van je werk of je gezin. Even nergens aan denken. Toch?

Nergens aan denken
Even nergens aan denken is wellicht je insteek, maar heb je er wel eens bij stilgestaan wat het klussen allemaal met zich meebrengt naast de aanschaf van alle gereedschap en alle kleine, volgens je vrouw niet hele nodige, dingen. Schroefjes, pluggen, dopjes… Iets wat je in jouw ogen op dat moment echt even nodig hebt, maar heb je er wel eens over nagedacht wat je eigenlijk ├ęcht nodig hebt? Ongetwijfeld heb je nagedacht over werkhandschoenen of een veiligheidsbril, maar heb je ook nagedacht over bescherming van je gehoor?
Denk aan je gehoor
Tijdens het klussen maak je regelmatig behoorlijk wat lawaai. Hier wordt je misschien wel eens aan herinnerd door je gezin of de buren, maar heb je er wel eens over nagedacht wat voor gevolgen dit voor jezelf kan hebben op de lange termijn? Je zou niet de eerste zijn die gehoorschade oploopt door het klussen. Heb je wel eens een piep in je oren gehoord nadat je klaar was met klussen? Dit is een voorbeeld van een signaal van gehoorletsel. Helaas is eenmaal opgelopen gehoorschade niet meer te herstellen en de kans is groot dat je op den duur moet geloven aan een hoortoestel. Voorkomen is dus erg belangrijk. Om schade te voorkomen is er gelukkig verschillende gehoorbescherming te verkrijgen.
Bescherm je oren goed
Het gehoor wordt nog al eens vergeten, terwijl een leven zonder geluid amper voor te stellen is, toch? Je gehoor beschermen is dus erg belangrijk. Er zijn in de winkels verschillende vormen van gehoorbeschermers te koop. Denk dan aan (op maat gemaakte) oordopjes en oorkleppen. Afhankelijk van je wensen op het gebied van comfort zijn ze er in verschillende prijsklassen. Daarnaast kun je kiezen voor bescherming in of over je oren. Door gehoorbescherming te dragen wordt het geluidsniveau dusdanig verlaagd dat het geluid niet meer schadelijk is. Daarnaast raak je door een lager geluidsniveau minder snel moe. Je kunt dus ook nog langer door met klussen.

Een kleine tip voor als je dan aan het einde van de fijne klusdag moe en voldaan in bed kruipt… kun je de gehoorbeschermers ook nog gebruiken tegen het gesnurk van je vrouw.