Ben je ZZP’er en heb jij je eerste betalende klanten binnengehaald? Gefeliciteerd, je gaat de goede kant op! Zodra jij je product of dienst aan een klant weet te verkopen, is het belangrijk dat je een factuur opmaakt en verstuurd. Vroeger schreef men bonnetjes met de hand uit of lieten zij een kassa het werk doen. Tegenwoordig kun je makkelijk en snel digitaal factureren. Maar wat moet er op de factuur komen te staan? In deze blog lees je alles over de voordelen van digitaal factureren en kom je erachter welke gegevens beslist op je factuur moeten staan.
Waarom kan digitaal factureren interessant voor je zijn?
Digitaal factureren werkt makkelijk en snel en zorgt ervoor dat jij je administratie online overzichtelijk kunt houden. Het mooie aan digitaal factureren is dat je zelfs automatische facturatie kunt gebruiken. Met één druk op de knop stel je maandelijkse facturen in, die direct naar je klanten worden gemaild. Het printen, frankeren en op de post doen van je factuur is daarmee verleden tijd. Je kunt de factuur als Pdf-bestand naar je klant mailen. Verder komen alle facturen in je online systeem te staan, waardoor jij je boekhouding nog beter en makkelijker kunt bijhouden. Sommige online boekhoudpakketten communiceren met je kwartaal aangifte. Hierdoor bespaar je veel tijd en wordt belastingaangifte doen een stuk makkelijker.
Verder kan de klant de factuur digitaal overmaken. Je zou er namelijk een betaallink in kunnen bouwen. Dit geeft de klant de mogelijkheid om direct met iDeal te betalen. Zo zijn zij ook minder tijd kwijt aan hun administratie. Het is dus niet alleen voor jezelf, maar ook voor je klanten erg fijn als je voor digitaal factureren kiest.
Welke gegevens mogen niet op een factuur ontbreken?
Sta je op het punt om een factuur te maken? Dan is het belangrijk dat je weet aan welke eisen je factuur dient te voldoen. Wanneer je factuur niet aan de wettelijke eisen voldoet, is deze niet geldig en hoeft de klant hem ook niet te betalen. Zorg ervoor dat het woord factuur, op de factuur komt te staan. Verder moet je altijd de datum en het volgnummer van de factuur vermelden. Zet de identiteit van jezelf en je onderneming plus die van de klant erop. Je bankrekeningnummer dient ook vermeld te worden. Zet neer waar de klant voor betaald, hoeveel stuks de klant heeft afgenomen en wat de prijs excl. en incl. btw is. Vermeld ook het percentage btw op de factuur.