Irrigatie is het proces waarbij water aan planten, grond of gewassen wordt geleverd om de groei te bevorderen. Irrigatiesystemen kunnen handmatig of volledig automatisch zijn. De twee belangrijkste doelstellingen van irrigatie zijn het leveren van water aan het wortelstelsel van de plant en het aanvullen van regen bij onvoldoende regenval. Irrigatiesystemen worden niet alleen gebruikt voor grote hectares gewassen, maar ook voor huisduinen. Huiseigenaren gebruiken een hydrofoorpomp en andere irrigatiepompen om hun tuinplanten in stand te houden.

Druppelirrigatie

Druppelirrigatie is een geweldige manier om je tuin water te geven. Het werkt door een langzame stroom water rechtstreeks naar de grond te verdelen waar het het meest nodig is. Dit helpt voorkomen dat je planten te veel of te veel water krijgen, wat kan leiden tot problemen zoals wortelrot en tekorten aan voedingsstoffen. In termen van kosten en onderhoud is druppelirrigatie redelijk goedkoop in vergelijking met andere soorten irrigatiesystemen. Dit komt omdat het slechts ongeveer 1 liter per uur verbruikt. Dat betekent dat je naast de slang zelf geen extra apparatuur nodig hebt. Je moet er alleen voor zorgen dat je je tuin zo inricht dat het alle bloembedden gemakkelijk kan bereiken. Dit type systeem helpt je geld te besparen op je energierekening in vergelijking met traditionele sprinklersystemen.

Sproeier irrigatie

Sprinkler Irrigatie is een veel voorkomende vorm van irrigatie waarbij sprinklers worden gebruikt om water over een groot gebied te verdelen. Het wordt het meest gebruikt in de landbouw, maar het wordt ook gebruikt in residentiële gazons en tuinen. Er zijn veel verschillende soorten irrigatiesystemen voor je tuin. Hoe weet je welke voor jou geschikt is? Hoe bepaal je welk type irrigatiesysteem het beste bij je behoeften past? Bij het kiezen van een irrigatiesysteem is het eerste waar je op moet letten het type grond waarop het wordt geïnstalleerd. Als je zand- of rotsachtige bodems hebt met een goede afwatering, dan is druppelirrigatie of micro-irrigatie wellicht de beste optie. Dit komt omdat ze minder vaak water nodig hebben dan traditionele oppervlaktewater methoden zoals sprinklersystemen. Als er geen obstakels zoals bomen in de buurt zijn, kan een sproeier het beste werken, omdat ze speciaal zijn ontworpen om niet overal water te spuiten. Ze brengen kleine hoeveelheden water rechtstreeks in de grond waar planten dit het meest nodig hebben. Je kunt ook een dompelpomp met sproeier gebruiken wanneer je het gazon of bloemperken wilt bewateren.

Lage stroom irrigatie

Lage stroom irrigatie is een irrigatiesysteem dat water efficiënter gebruikt. Het gebruikt minder water om meer planten water te geven. Hiermee kun je dezelfde hoeveelheid water gebruiken om dezelfde hoeveelheid planten te irrigeren en toch je verbruik te verminderen. Irrigatie met een laag debiet levert een langzame watergift op in vergelijking met andere vormen van irrigatie. Planten krijgen dan voldoende tijd om het op te nemen voordat ze uitdrogen. Dit helpt zoutophoping op bladeren of bodemverdichting onder de wortels van je planten te voorkomen.

Micro sprinkler irrigatie

Een micro-sprinkler-irrigatiesysteem is een type irrigatiesysteem dat een lagedruk waterpomp gebruikt om water van een waterbron zoals een watertank naar een distributiesysteem te pompen. Het water wordt vervolgens verdeeld via een netwerk van kleine sproeikoppen. De meest voorkomende toepassing voor dit soort irrigatie zijn gazons. Je kunt ook een dompelpomp met sproeier gebruiken wanneer je het gazon of bloemperken wilt bewateren.