In het nieuws wordt regelmatig een nieuwe schoorsteenbrand gemeld. De gevolgen zijn vaak enorm, aangezien de brand niet enkel invloed heeft op de kwaliteit van de woning, maar ook op de gezondheid van de inwonenden. 

Om deze vervelende situatie te voorkomen, is het raadzaam om als bewoner eenmaal per jaar een schoorsteenveegbedrijf in te huren om de schoorsteen te laten vegen. De schoorsteen vegen kan immers een schoorsteenbrand voorkomen, aangezien de brand meestal wordt veroorzaakt door achterstallig onderhoud van de schoorsteen. Maar wat doet een schoorsteenveger tijdens zijn dagelijkse werkzaamheden?

Doel van een schoorsteenveger

Een schoorsteenveger zet zich in om schoorsteenbranden en een mogelijke koolmonoxidevergiftiging bij inwonenden te voorkomen. Door de schoorsteen voldoende te reinigen, wordt de laag van onverbrande deeltjes, oftewel creosoot, verwijdert. Deze laag is meestal verantwoordelijk voor de schoorsteenbrand. Door de teerachtige laag jaarlijks te laten verwijderen, zal de kans op een schoorsteenbrand in de toekomst nihil zijn. Voor deze redenen is het dus erg belangrijk dat een schoorsteen regelmatig schoongemaakt wordt.

Werkzaamheden van een schoorsteenveger

Schoorsteenvegers kunnen op diverse manieren te werk gaan, aangezien het rookkanaal op verschillende wijzen te reinigen is. Hierdoor is het ook mogelijk dat iedere schoorsteenveger op een andere manier zijn taak uitvoert. 

Zo is het mogelijk om de schoorsteen van boven naar beneden te vegen of van beneden naar boven. De schoorsteenveger is voorzien van een speciale veger, waardoor het vegen een stuk gemakkelijker gaat. Deze veger is vaak erg breed, zodat alle wanden in een keer geveegd worden, en een uiteinde dat voortdurend verlengd kan worden, om de gehele schoorsteen te kunnen reinigen. 

Advies

Daarbij is de schoorsteenveger in staat om de bewoners van advies te voorzien. Zo worden bewoners regelmatig geadviseerd over de mogelijkheden om vogels te verjagen, aangezien de schoorsteen als ideale schuilplaats gezien wordt door de beesten. Daarbij kunnen bewoners altijd hun dringende vragen aan een schoorsteenveger stellen.

Het laten controleren van een schoorsteen blijft dus een belangrijke taak. Het niet op tijd inschakelen van een schoorsteenveger kan voor grote gevolgen zorgen. De schoorsteenvegers voorkomen deze. Daarbij kan er advies verkregen worden om de schoorsteen zelfstandig bij te houden.