Ben jij ook een van die duizenden die gebruik maakt van zonnepanelen om de elektriciteitsrekening zo laag mogelijk te houden? Zonnepanelen zijn een relatief eenvoudige manier om je woning op een duurzame en milieuvriendelijke manier van energie en warmte te voorzien. Wil je echter van een optimaal rendement genieten, dan vergeet je best niet je installatie jaarlijks te laten reinigen.

Waarom moet je je zonnepanelen reinigen?
Een goede vraag met een duidelijk antwoord; een smerige installatie produceert simpelweg minder energie. Een van de meest gehoorde klachten rond het gebruik van zonnepanelen houdt in dat klanten aangeven dat het rendement na verloop van tijd daalt. Regelmatig wordt dat feit verbonden aan de leeftijd van de installatie zonder rekening te houden met de netheid van de panelen. Door de zonnecellen op de panelen netjes te houden, voorkom je makkelijk een verlies tot twintig percent.

Wanneer reinig je het best je zonnepanelen?
Om een optimaal rendement te garanderen doe je er goed aan om je installatie minimaal een keer per jaar reinigen. Er zijn experts die aangeven dat het geen slecht idee is om je zonnepanelen aan het einde van elk seizoen een grondige schoonmaakbeurt te geven. De waarheid ligt ongetwijfeld in het midden; niets houdt je tegen om voor jezelf te bepalen wanneer de tijd rijp is om je panelen in de was te zetten. Vaak is het zo dat het weer een direct effect heeft op de staat van je panelen; ben je van plan om het dak op te kruipen, doe dat dan best na periodes waarin het erg heeft geregend. Droog weer zorgt immers voor minder rendementverlies.

Hoe reinig je zonnepanelen?
Zonnepanelen reinigen is niet bijzonder moeilijk. Er is niets dat je tegenhoudt om je installatie zelf onder handen te namen, al kan je uiteraard een beroep doen op gespecialiseerde firma’s. Dergelijke bedrijven beschikken over schoonmaakproducten die speciaal ontworpen zijn om de zonnecellen op je installatie op geen enkele manier te beschadigen. Bovendien loop je door het feit dat je zelf je dak niet op moet geen enkel veiligheidsrisico. Stroop je toch zelf de mouwen op, onthoud dan goed dat je enkel met osmosewater en nylonborstels aan het werk mag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *